Recepty

Tipy na vánoční cukroví na poslední chvíli

Štědrý večer už pomalu klepe na dveře. Nestíháte a nemáte ještě napečené vánoční cukroví? Využijte ještě dny, které vám zbývají. Máme pro vás tipy na vánoční cukroví, které zvládnete připravit na poslední chvíli doslova levou zadní.

Vyzkoušejte vínové cukroví

Skvělým tipem na cukroví na poslední chvíli je bezkonkurenčně vínové cukroví. Připravíte jej jednoduše, snadno a rychle z pouhých tří surovin. Jak tedy postupovat?

Potřebujete:

250 gramů hladké mouky

250 gramů másla nebo Hery

6 až 7 lžic bílého vína

Postup:

Všechny suroviny smíchejte dohromady na vláčné těsto, které nechte přes noc odležet v lednici.

Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát, ze kterého vykrajujte libovolné tvary.

Vínové cukroví pečte do růžova v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 10 minut. Po upečení jej ještě za tepla obalte v moučkovém cukru nebo ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj fotky: Shutterstock

Velmi rychlé a dobré je i šlehačkové cukroví
Dalším žhavým kandidátem na cukroví na poslední chvíli je oblíbené šlehačkové cukroví, které také připravíte z pouhých tří surovin. Toto cukroví je chutné, křehoučké a doslova se vám rozplyne na jazyku.

Potřebujete:

200 mililitrů šlehačky na šlehání (33 %)

250 gramů másla (lze vyměnit za Heru nebo tuk Omega), které vložte na 10-20 minut do mrazničky

320 gramů hladké mouky

Postup:

Vytáhněte máslo (Heru) z mrazničky a nastrouhejte jej nahrubo. Nastrouhané máslo zpracujte s moukou a šlehačkou na těsto, které dejte přes noc odležet do ledničky.

Druhý den těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte z něj libovolné tvary, které postupně skládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Šlehačkové cukroví pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia zhruba 10 minut. Ještě za horka jej obalujte v moučkovém cukru, směsi moučkového a skořicového cukru nebo směsi moučkového a vanilkového cukru.

Ořechové jetelíčky: Báječné cukroví, které zvládnete levou zadní

Pokud máte pocit, že nestíháte, k ověřeným cukrovím na poslední chvíli se řadí rovněž ořechové jetelíčky. Říká se jim také jetelinky, veveráci nebo ořechové trojlístky. I když je připravíte z pouhých tří surovin, toto rychlé vánoční cukroví nejen dobře chutná, ale také skvěle vypadá.

Potřebujete:

180 gramů mletých ořechů (vlašských nebo lískových)

150 gramů moučkového cukru

1 vejce

polovina lískových ořechů na ozdobu, bílek na pomazání

Postup:

Z výše uvedených surovin vytvořte těsto. Z tohoto těsta vyválejte vždy tři malé kuličky, které k sobě připlácněte na plechu a do jejich středu vložte polovinu lískového oříšku.

Hotové ořechové jetelíčky pomažte bílkem a nechte zaschnout. Následně je pečte v troubě předehřáté na 80 stupňů Celsia zhruba 30 minut.

Pusťte se do jednoduchých kokosových kuliček s kakaem

Velmi rychle zvládnete na poslední chvíli udělat také některé druhy nepečeného vánočního cukroví. Jedním z nich jsou jednoduché kokosové kuličky s kakaem. Poté, co je připravíte, každou z kuliček vložte do papírového košíčku. Na sváteční tabuli bude tato kombinace vypadat úchvatně.

Potřebujete:

100 gramů strouhaného kokosu

90 gramů másla nebo hery

240 gramů moučkového cukru

40 gramů kakaa

rum dle chuti

strouhaný kokos na obalování kuliček

Postup:

Všechny výše uvedené ingredience vložte do mísy a vytvořte z nich kompaktní hmotu. Z tohoto těsta následně vyvalujte v dlaních kuličky, které obalujte ve strouhaném kokosu a následně po jednom vkládejte do papírových košíčků.

Zdroj: Jenzeny.cz, Recepty všeho druhu | Facebook.com, Jenzeny.cz, Jenzeny.cz

Exit mobile version